Wegański styl życia nie ogranicza się tylko do wykluczania z diety produktów odzwierzęcych. To także szereg innych działań mających na celu szanowanie naszej planety i wszystkich jej mieszkańców. Coraz bardziej popularne jest gotowanie wegańskich wersji tradycyjnych potraw. Właśnie o takim daniu chciałbym Ci opowiedzieć dzisiaj. Mowa o wegańskiej kaszance, która dzięki starannie dobranym składnikom smakuje dokładnie jak jej tradycyjna wersja. Czy jesteś ciekawy, jak ją przygotować? Zapraszam do lektury.
Sprawdź również: Wegańskie krewetki – czy da się zastąpić owoce morza?
Niezbędne składniki wegańskiej kaszanki
Wegańska kaszanka to przede wszystkim gotowa do użycia, przekonująca swoją konsystencją i smakiem alternatywa dla tradycyjnej kaszanki. Jeżeli chcesz ją samodzielnie przygotować, musisz zaopatrzyć się w kilka kluczowych składników.
Lista składników:
- kasza gryczana – 300 g
- ciecierzyca – 200 g
- cebula – 2 sztuki
- boczek wędzony sojowy – 200g (można go zastąpić wędzonym tofu)
- przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól, majeranek
- olej do smażenia
Zdrowa, wegańska kaszanka to danie, które składa się tylko z naturalnych składników. Najważniejsze z nich to kasza gryczana oraz ciecierzyca. To właśnie one nadają wegańskiej kaszance jej charakterystyczną strukturę i smak.
Kroki przygotowania kaszanki na bazie roślin
Wykonanie wegańskiej kaszanki jest proste i nie powinno zająć dużo czasu. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest dokładne przygotowanie wszystkich składników i cierpliwość podczas ich mieszania.
- Zacznij od ugotowania kaszy gryczanej oraz ciecierzycy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W tym czasie, na osobnej patelni, podsmaż na oleju pokrojoną w drobne kosteczki cebulę, aż stanie się złota.
- Następnie na tę samą patelnię wrzuć drobno pokrojony sojowy boczek (lub wędzone tofu) i podsmaż go razem z cebulą.
- Kiedy kasza gryczana i ciecierzyca będą już ugotowane, połącz je na jednej dużej patelni z podsmażonym boczkiem sojowym i cebulą. Dodaj przyprawy do smaku i dokładnie wszystko wymieszaj.
- Zmniejsz ogień pod patelnią do minimum i, ciągle mieszając, smaż kaszankę przez około 15 minut, tak aby wszystkie składniki miały czas, żeby przegryźć się razem.
To już wszystko! Twoja aromatyczna i sycąca wegańska kaszanka jest już gotowa do podania.
Sposoby serwowania wegańskiej kaszanki
Podobnie jak tradycyjna kaszanka, jej wegańska wersja znakomicie sprawdzi się na obiad, kolację, a także przy grillu. Warto podkreślić, że to danie jest nie tylko smaczne, ale także niesamowicie zdrowe, ponieważ zawiera sporo białka roślinnego i błonnika pokarmowego.
- Kaszankę możesz podawać na ciepło, skropioną odrobiną oleju lnianego, który świetnie podkreśli jej smak.
- W wersji obiadowej, kaszanka doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.
- Na chłodno, jako przekąska na grillu, kaszankę możesz podać na kromce chrupiącego chleba z naturalnym tofu smarowidłem i kilkoma plasterkami świeżej cebuli.
Zapewniam Cię, że nieważne, jak zdecydujesz się podać swoją wegańską kaszankę, będzie ona smakować wyśmienicie. Możesz także zachęcić do jej spróbowania swoich nie-wegańskich przyjaciół. Mogą się zdziwić, jak smaczne potrawy można przygotować bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.
Gotowanie według wegańskich przepisów to świetny sposób na eksperymentowanie z różnymi składnikami. Często zaskakuje, jak wiele tradycyjnych potraw można przekształcić w ich wegańskie wersje bez utraty smaku. Wegańska kaszanka to dokładnie taki przypadek. Smacznego!
Zobacz również: Jak ważna jest witamina B12 dla wegan? To warto wiedzieć!