pureveg.pl

Blog tematyczny o zdrowym trybie życia, diecie oraz przepisach

Dieta

Naturalna i wyśmienita wegańska kaszanka – jak ją wykonać?

Naturalna i wyśmienita wegańska kaszanka – jak ją wykonać?

Wegański styl życia nie ogranicza się tylko do wykluczania z diety produktów odzwierzęcych. To także szereg innych działań mających na celu szanowanie naszej planety i wszystkich jej mieszkańców. Coraz bardziej popularne jest gotowanie wegańskich wersji tradycyjnych potraw. Właśnie o takim daniu chciałbym Ci opowiedzieć dzisiaj. Mowa o wegańskiej kaszance, która dzięki starannie dobranym składnikom smakuje dokładnie jak jej tradycyjna wersja. Czy jesteś ciekawy, jak ją przygotować? Zapraszam do lektury.

Sprawdź również: Wegańskie krewetki – czy da się zastąpić owoce morza?

Niezbędne składniki wegańskiej kaszanki

Wegańska kaszanka to przede wszystkim gotowa do użycia, przekonująca swoją konsystencją i smakiem alternatywa dla tradycyjnej kaszanki. Jeżeli chcesz ją samodzielnie przygotować, musisz zaopatrzyć się w kilka kluczowych składników.

Lista składników:

  • kasza gryczana – 300 g
  • ciecierzyca – 200 g
  • cebula – 2 sztuki
  • boczek wędzony sojowy – 200g (można go zastąpić wędzonym tofu)
  • przyprawy: słodka papryka, pieprz, sól, majeranek
  • olej do smażenia

Zdrowa, wegańska kaszanka to danie, które składa się tylko z naturalnych składników. Najważniejsze z nich to kasza gryczana oraz ciecierzyca. To właśnie one nadają wegańskiej kaszance jej charakterystyczną strukturę i smak.

Kroki przygotowania kaszanki na bazie roślin

Wykonanie wegańskiej kaszanki jest proste i nie powinno zająć dużo czasu. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest dokładne przygotowanie wszystkich składników i cierpliwość podczas ich mieszania.

  1. Zacznij od ugotowania kaszy gryczanej oraz ciecierzycy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W tym czasie, na osobnej patelni, podsmaż na oleju pokrojoną w drobne kosteczki cebulę, aż stanie się złota.
  3. Następnie na tę samą patelnię wrzuć drobno pokrojony sojowy boczek (lub wędzone tofu) i podsmaż go razem z cebulą.
  4. Kiedy kasza gryczana i ciecierzyca będą już ugotowane, połącz je na jednej dużej patelni z podsmażonym boczkiem sojowym i cebulą. Dodaj przyprawy do smaku i dokładnie wszystko wymieszaj.
  5. Zmniejsz ogień pod patelnią do minimum i, ciągle mieszając, smaż kaszankę przez około 15 minut, tak aby wszystkie składniki miały czas, żeby przegryźć się razem.

To już wszystko! Twoja aromatyczna i sycąca wegańska kaszanka jest już gotowa do podania.

Sposoby serwowania wegańskiej kaszanki

Podobnie jak tradycyjna kaszanka, jej wegańska wersja znakomicie sprawdzi się na obiad, kolację, a także przy grillu. Warto podkreślić, że to danie jest nie tylko smaczne, ale także niesamowicie zdrowe, ponieważ zawiera sporo białka roślinnego i błonnika pokarmowego.

  • Kaszankę możesz podawać na ciepło, skropioną odrobiną oleju lnianego, który świetnie podkreśli jej smak.
  • W wersji obiadowej, kaszanka doskonale komponuje się z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą.
  • Na chłodno, jako przekąska na grillu, kaszankę możesz podać na kromce chrupiącego chleba z naturalnym tofu smarowidłem i kilkoma plasterkami świeżej cebuli.

Zapewniam Cię, że nieważne, jak zdecydujesz się podać swoją wegańską kaszankę, będzie ona smakować wyśmienicie. Możesz także zachęcić do jej spróbowania swoich nie-wegańskich przyjaciół. Mogą się zdziwić, jak smaczne potrawy można przygotować bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego.

Gotowanie według wegańskich przepisów to świetny sposób na eksperymentowanie z różnymi składnikami. Często zaskakuje, jak wiele tradycyjnych potraw można przekształcić w ich wegańskie wersje bez utraty smaku. Wegańska kaszanka to dokładnie taki przypadek. Smacznego!

Zobacz również: Jak ważna jest witamina B12 dla wegan? To warto wiedzieć!

Udostępnij