Wodorosty Kombu (duża paczka)

Wegański wodorost kombu - trwale nadaje wegańskim potrawom tak zwany smak umami zwany też smakiem mięsnym.

  • Dodaj recenzję:
  • Producent: Sin Wah Foods B.V.
  • Dostępność: duża ilość duża ilość
  • Waga / Zawartość: 200 g (10 porcji)
  • 21,50 zł
  • szt.

Zamawiaj bezpiecznie.

Zamówienie z tym produktem dostarczymy kurierem DPD24 lub do Punktu Odbioru (Ruch, Poczta, Biedronka, Żabka, Orlen)

Online (blik, przelew, karta), Zwykły przelew bankowy, Gotówką za pobraniem

Warunki odstąpienia od umowy i zwrotu są opisane w regulaminie sklepu.

Smak umami – mięsny smak wegańskich potraw

Kombu to wodorost uprawiany w Japonii i Korei ze względu na szczególne własności smakowe. Trwale nadaje wegańskim potrawom tak zwany smak umami zwany też smakiem mięsnym. Kombu, w formie bulionu lub dodane do gotowania jest niezastąpionym składnikiem tych wegańskich dań, którym chcemy nadać mięsny aromat i charakter.

UWAGA: ze względu wysoką zawartości jodu nie zaleca się bezpośredniego spożywania, a jedynie sporządzanie wywaru.

 

 

Sposób użycia: jako przyprawa do gotowania – podobnie jak np. liść laurowy (po podgotowaniu warzyw z kobu, usunąć z bulionu całe kombu.

Lub wykorzystywać kombu formie bulionu: ok 10 cm wstęgi glonu namoczyć 30 min. w 3 szklankach wody następnie powoli doprowadzamy do wrzenia i od razu wyjąć kombu z tak powstałego wywaru.

UWAGA: ze względu wysoką zawartości jodu nie zaleca się bezpośredniego spożywania, a jedynie sporządzanie wywaru.

Wodorosty KOMBU
wartości odżywcze
w 100g w porcji % RWS w porcji
Energia (kj) 1141 228,2 2,7%
Energia (kcal) 273 54,6 2,7%
Tłuszcz (g) 0,00 0,0 0,0%
w tym Nasycone KT (g) 0,00 0,0 0,0%
Węglowodany (g) 80,00 16,0 6,2%
w tym cukry (g) 0,00 0,0 0,0%
Białko (g) 0,00 0,0 0,0%
Sól (g) 7,50 1,5 25,0%
                1 porcja (g) = 20 porcji w opakowaniu (10)
Referencyjna Wartość Spożycia dla przeciętnie zdrowej osoby dorosłej
Składniki: wodorosty kombu (Laminaria) Suszone Kombu jest pokryte nalotem soli morskiej.
Ludmila
Zweryfikowany

Co tu dużo mówić: wegański bulion z kombu staje się rosołem. Czary!