Zadbaj o Ziemię



Żywność degradująca środowisko

Przemysłowa produkcja żywności wpływa degradująco na środowisko za sprawą ogromnego zużycia energii i surowców naturalnych, niezbędnej infrastruktury oraz wytwarzanych odpadów. Najbardziej degradujący rodzaj produkcji rolnej to produkcja mięsa i nabiału. Wymaga wielkich przestrzeni pod uprawę pasz i znacznie większej niż produkcja roślinna ilości maszyn, urządzeń, środków transportu i surowców energetycznych. Przy tak wysokich nakładach osiąga minimalną efektywność. Do oceny efektywności produkcji rolnej służy porównanie ilości energii jaka potrzebna jest do wytworzenia kilograma żywności z ilością energii jaką człowiek otrzymuje po jej spożyciu. Obliczono, że efektywność produkcji dla mięsa kurcząt to 18%, mięsa wieprzowego 11%, wołowego 7%, łososia hodowlanego 5%, mleka 0,5%. Dla porównania dla ziemniaków efektywność energetyczna wynosi 123%, dla kukurydzy 250% dla soi 415%.

Ograniczenie zagrożeń

Ograniczenie spożycia mięsa i nabiału na rzecz pokarmów z roślin znacznie ogranicza zapotrzebowanie rolnictwa na areał, infrastrukturę i energię jest więc korzystne dla środowiska też za sprawą zmniejszenia ilości odpadów w tym emisji gazów cieplarnianych. Ilość gazów cieplarnianych wytwarzanych w procesie hodowli zwierząt i produkcji mięsa i nabiału jest większa niż wytwarza cały transport na Ziemi. Warto pamiętać, że szkodliwość wielkich ilości metanu powstających w czasie hodowli i produkcji zwierzęcej jest dwudziestokrotnie wyższa niż szkodliwość dwutlenku węgla.

Dieta roślinna

Zgodnie ze stanowiskiem ADA dieta oparta w całości na produktach pochodzenia roślinnego jest odpowiednia dla każdej osoby w każdym wieku, a dobrze zbilansowana nie powoduje żadnego uszczerbku na zdrowiu i może być źródłem jego poprawy. Obecność mięsa i nabiału w naszej diecie, a więc ich produkowanie dla naszych potrzeb nie jest koniecznością. To skutek wyboru, nawyków kulinarnych, kulturowych i smakowych. Stan środowiska jest skutkiem naszych decyzji dotyczących sposobu i stylu odżywiania. Decyzjami tymi możemy wpływać nie tylko na naszą kondycję i zdrowie ale też na kondycję naszej planety.