Odżywki Białkowe dla Wegan

Odżywki Białkowe dla Wegan

Roślinne białko na wegańskiej diecie.

Białko obok węglowodanów i tłustszy to ważna substancja odżywcza, Organizm wykorzystuje je do budowy i regeneracji wszystkich tkanek. Białko nie jest magazynowe w taki sposób jak węglowodany i tłuszcze. By zaspokoić zapotrzebowanie na białko konieczne jest częste jego spożywanie.

Zobacz więcej
Lifebar PROTEIN | białko ryżowe i spirulina

Lifebar PROTEIN | białko ryżowe i spirulina

zapytaj o dostępnośćzapytaj o dostępność
Wegański baton raw - proteinowy. Gdy potrzebujesz więcej sił i energii.
7,50 zł
Do koszykaNiedostępny
Lifebar PLUS | Orzechy brazylijskie i guarana

Lifebar PLUS | Orzechy brazylijskie i guarana

zapytaj o dostępnośćzapytaj o dostępność
Baton orzechowo - waniliowy, który dostarczy Ci energii równej 2 filiżankom mocnej kawy.
7,50 zł
Do koszykaNiedostępny

Kiedy potrzeba więcej białka?

Niedobór białka w diecie może objawiać się następującymi symptomami: zmęczenie fizyczne i psychiczne, bóle głowy, niepokój lub senność, częste urazy mięśni lub skurcze, utrata masy mięśniowej, osłabienie paznokci, kondycji skóry i włosów. Zwiększ w swojej diecie pokarmy bogate w białko, zadbaj by była bardziej różnorodna, wprowadź do niej nowe źródła białka stosując wegańskie odżywki białkowe.

Ile białka potrzeba dziennie? Spożycia białka norma.

Zalecane dzienne spożycie białka to 0,8 g na każdy kilogram masy ciała. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, redukcyjnej czy regularnie ćwiczysz Twoje zapotrzebowanie na białko może zwiększyć się do 1-1.2g . Około 15-25% spożywanych dziennie kalorii powinno pochodzić z białka.

Jakość i wartość białka roślinnego.

Białka roślinne tak jak zwierzęce są źródłem tych samych 20 aminokwasów w tym 9 aminokwasów egzogennych czyli aminokwasów niezbędnych, które muszą być dostarczane w pożywieniu. Białko kompletne to takie, które zawiera wszystkie 9 aminokwasów niezbędnych. Najbardziej znane pokarmy roślinne o kompetentnym profilu aminokwasów to komosa ryżowa (quinoa), gryka, nasiona konopi siewnych i soja, a także spirulina i chlorella, nasiona chia, soczewica, groch, bób, łubin, orzechy i pestki, tempeh, seitan i tofu.