Zupa afrykańska z mleczkiem kokosowym i batatami

 

Inaczej zwana zupą orzechową ze względu na bardzo ważny składnik nadający zupie smak i konsystencję - pastę ze zmiażdżonych orzechów ziemnych. Główne składniki zupy to poza mlekiem kokosowym warzywa: marchew, ziemniaki i bataty., pomidory Możecie znaleźć też przepisy na tę zupę z dodatkiem zwykłej, słodkiej papryki. 

Zupa pochodzi z Afryki m.in. Ghany i Nigerii, ale jest również spożywane w Azji Wschodniej, co może tłumaczyć obecność w zupie pasty curry.

 

Składniki

Marchew - 2 szt

Mały seler - 1/2 szt

Cebula - 2 szt B

Bataty - 2 szt

Ziemniaki - 4 szt

Czosnek - 2 ząbki

Bulion warzywny - 3 szklanki

Mleko kokosowe - 1 puszka

Pomidory krojone - 1 puszka

Masło orzechowe gładkie - 5 łyżek

Sos sojowy - 1 łyżeczka

Pasta curry - 2 łyżki

Ostre chilli - 1/4 łyżeczki

Sól, pieprz - do smaku

Prażone fistaszki - 2 łyżki

Natka lub kolendra - spora garść

Olej - do smażenia

Ew. ugotowany ryż - 1 szklanka

 

Przygotowanie

Rozgrzej olej garnku, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, a gdy się zeszklą, odsuń cebulę i czosnek na bok i dodaj pokrojone w sporą kostkę marchew i seler.

Smaż na dużym ogniu do zarumienienia, a następnie dodaj bulion (zostawiając sobie ok pół szklanki), przykręć ogień i gotuj aż warzywa zaczną lekko mięknąć (ok 7-10 min).

Następnie dodaj pokrojone w podobnej wielkości kostkę ziemniaki, a po kolejnych 10 minutach bataty.

Na koniec dodaj mleczko kokosowe, puszkę pomidorów, ostre chilli, sos sojowy i całość zagotuj.

W międzyczasie rozrób masło orzechowe i pastę curry w reszcie bulionu i dodaj do gotującej się zupy. Przypraw solą i pieprzem.

Z gotowej zupy odłóż kilka łyżek ugotowanych warzyw, zblenduj je i dodaj z powrotem do zupy żeby ją zagęścić. Do zblendowania odłóż mix warzyw ale z przewagą marchwi i selera, tak aby możliwie dużo ziemniaków i batatów pozostało w zupie w kawałkach.

Zupę ponownie zagotuj.

 

Serwowanie

Podawaj na gorąco bez dodatków lub (jeśli zupa nie jest b. gęsta z ugotowanym ryżem).

Zupę na talerzu posyp zmiażdżonymi w moździerzu uprażonymi orzeszkami i posiekaną kolendrą (natką).

Masło orzechowe