Wegańskie krewetki w sosie śmietanowym

 

Wegańskie krewetki w sosie śmietanowym to brzmi nierealnie?

A jest jak najbardziej realne. Zarówno krewetki jak i śmietana są w 100% roślinne. Zawierają jedynie zdrowe składniki, krewetki zostały zrobione z mąki konjak i skrobi z manioku.

Do wykonania tego dania nie użyto żywych krewetek, a żaden cielak nie został pozbawiony mleka matki.

Zapraszamy do wypróbowania wegańskich krewetek z makaronem spaghetti.

 

Składniki na 2 porcje:

Makaron spaghetti bez jajek - 1/2 opakowania

Śmietana sojowa, ryżowa lub owsiana - 1 opakowanie

Krewetki wegańskie - 1 opakowanie

Papryczka chilli - 1 szt

Czosnek - 1 ząbek

Cytryna - 1/2 szt

Natka - garść pokrojonej

Oliwa do smażenia

Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Wstaw osoloną wodę na makaron, a następnie ugotuj spaghetii zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć drobno pokrojony czosnek, papryczkę oraz sól. Smaż przez chwilę, a następnie dodaj krewetki.  Smaż dalej ok 10 min cały czas delikatnie mieszając żeby czosnek i papryczki nie spaliły się, a krewetki nie rozpadły.

Dodaj opakowanie śmietanki roślinnej, sok z połowy cytryny i pieprz. Sprawdź czy nie trzeba dosolić i ewentualnie przypraw do smaku.

Odlewając spaghetii ustaw durszlak na niskim garnku, żeby odzyskać trochę wody z gotowania makaronu. Do sosu dodaj 3-4 łyżki wody spod makaronu.

Wymieszaj, a następnie wrzuć na patelnię z sosem odlany makaron. Potrzymaj 2-3 min na gazie mieszając żeby sos połączył się z makaronem.

Nakładaj każdą porcję na talerz, posyp posiekaną natką, skrop odrobiną świeżego soku z cytryny i jedz, jedz, jedz…..