Wiedeński z …..tofu i jaglanki. Delikatny i puszysty.

 

Tofurnik czy jagielnik nie kojarzą się dobrze. Zbyt dużo krąży po necie przepisów na nieudane zamienniki sernika.  Dlatego nie nazywam tak tego deseru.

A skoro sernikiem nie można go nazwać bo nie jest zrobiony z sera, mówię o nim krótko: Wiedeński. Bo jak sernik wiedeński jest delikatny i puszysty, z dodatkiem rodzynek i skórki kandyzowanej. Po prostu przepyszny! Na Święta i na co dzień.

 

Składniki:

Wegańskie kruche ciasteczka - 400 g (ja używam owsianych)

Masło kokosowe - 5 łyżek

Miękkie tofu - 2 opakowania po 200g

Sucha kasza jaglana - 1/2 szklanki

Budyń waniliowy bez cukru - 1 opakowanie

Mleczko kokosowe - 1 puszka

Cukier - 1/2 szklanki

Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Sok z cytryny - z 1 sztuki

Skórka z cytryny - z 1 sztuki

Wanilia - z 1 laski Sól - szczypta

Rodzynki - 3 łyżki

Skórka pomarańczowa kandyzowana - 2 łyżki

Gorzka czekolada -3/4 do 1 całej tabliczki

 

Do przygotowania masy możesz zużyć ręcznego blendera i blendować składniki w misce lub przygotować wszystko w blenderze kielichowym.

 

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przelej wrzątkiem a następnie gotuj do miękkości 20 minut. Przenieś do pojemnika w którym będziesz blendować, dodaj połowę soku z cytryny i zblenduj na gładką masę.

Przygotuj spód ciasta. Ciastka rozkrusz lub ubij w moździerzu na drobny pył. Zagrzej masło kokosowe żeby je rozpuścić i dokładnie wymieszaj z pokruszonymi ciastkami.

Wyłóż tortownicę papierem do pieczenie, na papier wyłóż masę z ciastek i rozprowadź po całym dnie i dociskaj rękami żeby masa dokładnie pokryła dno, a następnie włóż do lodówki na około 30 minut żeby masło znowu stężało i związało kawałki ciastek w jednolity, kruchy spód.

Wstaw piekarnik, nagrzewaj go do 180 stopni.

Tofu odsącz w dłoniach z nadmiaru płynu i pokrusz palcami do naczynia z kaszą. Dodaj resztę cytryny, skórkę otartą z cytryny i ponownie zblenduj do połączenia składników.

Następnie dodaj cukier, mleczko kokosowe, proszek budyniu, proszek do pieczenia, sól i blenduj aż masa stanie się gładka i puszysta.

Spróbuj masę. Jeśli wolisz słodsze ciasto, dodaj nieco więcej cukru.

Piecz w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.

Ciasto powinno być lekko przypieczone od góry. Jeśli nie jest, dodaj 10 minut do pieczenia i zapiekaj od góry.

Wyjmij ciasto z tortownicy dopiero jak całkowicie wystygnie.

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i pokryj nią ciasto.

 

Serwowanie:

Wiedeński z tofu i jaglanki podawaj schłodzony, i przechowuj w lodówce.