Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

 

To danie jest świetną alternatywą dla znanej potrawy mięsnej, przyrządzonej na słodko, z jabłkami.

Jest jednak zasadnicza różnica pomiędzy moim daniem, a jego pierwowzorem: moje danie jest etyczne, przy jego przygotowaniu nie ucierpiało żadne zwierze. A przyjemność z delektowania się smakiem - ta sama:)

 

Składniki:

(na 4 osoby)

Tofu - 2 x 200g

Cebula - 3 sztuki

Jabłko - 3 szt

Olej do smażenia

 

Składniki na marynatę:

Sos sojowy - 2 łyżki

Ocet balsamiczny - 1 łyżka

Olej - 3 łyżki

Majeranek - 1 łyżeczka

Oregano - 1 łyżeczka

Sól, pieprz - do smaku

 

Przygotowanie:

Tofu pokrój w kostkę, zalej marynatą i odstaw na min. 30 min.

Cebulę pokrój w talarki, jabłka obierz i pokrój w podobną kostkę jak tofu. Na oleju smaż cebulę do zrumienienia, posól ją, a następnie dodaj jabłka i smaż na większym ogniu aby lekko się zarumieniły, po czym zmniejsz ogień, podlej łyżką wody, przykryj i duś aż jabłka zmiękną (ok 10 min).

Odłóż cebulę z jabłkiem do osobnego naczynia, a na patelni, na świeżej porcji oleju i mocnym ogniu podsmaż tofu na złoty kolor.

Do tofu dodaj cebulę z jabłkiem, smaż chwilę wszystko razem i od razu podawaj.

 

Serwowanie:

Podawaj na gorąco, ze świeżą bułką.