Tofu fermentowane w ostrym sosie syczuańskim

 

Pieprz syczuański lub seczuański, zwany też pieprzem chińskim, to wyjątkowa i bardzo popularna w Chinach przyprawa. Ma niepowtarzalny, lekko cytrynowy, a jednocześnie korzenny smak. Choć nazywany jest pieprzem, nie ma wiele wspólnego ze znanym nam pieprzem. Jest ostry i charakterystycznie szczypiący w język. Przedstawiony w przepisie sos z tytułuowym pieprzem syczuańskim jest doskonałym dopełnieniem fermentowanego tofu. Ale uwaga, to danie dla odważnych, lubiących kulinarne nowinki i smakowe wyzwania.

 

Składniki:

Fermentowane tofu - 1/2 słoika

Olej do głębokiego smażenia - 0,5 l

 

Składniki na sos:

Sos sojowy - 1/2 szklanki

Syrop trzcinowy - 2 łyżeczki

Skrobia kukurydziana - 1 łyżeczka

Pasta z tamaryndowca - 1 łyżeczka

Chilli sproszkowana - 1/2 łyżeczki

Czosnek - 2 ząbki Ocet ryżowy - 1 łyżeczka

Pieprz syczuański - 1 łyżeczka

Świeży imbir - 2 cm.

Chilli w strąku - 1 szt

Woda - 1/4 szklanki

Olej - 1/4 szklanki  

Ryż - 80-100g na osobę Ś

wieża poszatkowana kolendra - duża garść

 

Przygotowanie:

Wstaw ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Przygotuj sos. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę, imbir obierz i bardzo drobno pokrój, chilli w strąku pokrój na plastry nie usuwając ziaren. Rozrób skrobię kukurydzianą w łyżce wody. Połącz w miseczce sos sojowy, syrop trzcinowy, sproszkowaną chilli, pastę z tamaryndowca, ocet, olej i resztę wody. Wymieszaj dokładnie.

Rozgrzej łyżkę oleju, na gorący tłuszcz wrzuć czosnek, a po chwili imbir i pokrojoną chilli. Podsmaż, a następnie powoli dodawaj pozostałe składniki sosu cały czas mieszając.

Dodaj skrobię kukurydzianą rozpuszczoną w wodzie i nadal mieszając gotuj na małym ogniu przez 5 -7 minut aż sos zgęstnieje i stanie się lepki.

W garnuszku rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Na gorący olej delikatnie wkładaj kawałki fermentowanego tofu uważając żeby się nie rozpadły przed włożeniem, a następnie smaż około 5-7 minut aż powstanie chrupiąca skorupka. W czasie smażenie przewróć na drugą stronę. Wyjmij szczypcami na ręcznik papierowy, a po odsączeniu nadmiaru tłuszczu przełóż do sosu.

 

Serwowanie:

Podawaj fermentowane tofu w gorącym sosie z dodatkiem białego, świeżo ugotowanego ryżu. Danie posyp drobno pokrojona kolendrą.

 

Więcej przepisów z tofu i innymi zamiennikami mięsa w książce Doroty Jaworskiej "A jak nie mięso, to co". Do kupienia m.in tutaj

Przepisy z zamiennikami mięsa   

Tofu fermentowane kupisz tutaj

  Tofu Fermentowane