Tempeh w czerwonym curry

 

Mleko kokosowe uwypukla łagodny smak tempehu, czerwone curry zaostrza go.

Tempeh, mleko kokosowe i czerwone, zielony lub żółte curry to doskonałe towarzystwo nie tylko w tym przepisie.

 

Składniki

Składniki na 2 porcje:  

Tempeh Gold wędzony - 200 g

olej do smażenia - 10 ml

anyż gwiaździsty - 2 szt.

pomidory - 3 szt.

koper włoski - 1 łyżeczka

papryczki chilli - 3-4 szt.

korzeń imbiru - 2-3 cm

warzywna kostka bulionowa - 1 szt.

mleko kokosowe - 1 puszka

cukier - 1 łyżka kolendra,

tajska bazylia - 1/2 pęczka

czerwona pasta curry - 1 łyża

 

Przygotowanie

Na bardzo gorącym ojeju podsmaż grubo krojone papryczki chili, anyż gwiaździsty, nasiona kopru włoskiego, siekany imbir. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, kostkę bulionową i sporo cukru. Gdy wszystko dobrze się przesmaży dodaj dużą łyżkę czerwonej pasty curry i puszkę mleka kokosowego.

Tempeh pokrój na grube plastry i duś w czerwonym curry z mlekiem kokosowym tak długo aż sos się zredukuje i zgęstnieje.

 

Serwowanie

Podawaj z gorącym, kleistym ryżem, posyp świeżą kolendrą i tajską bazylią.

 

Tempeh GOLD wędzony