Ryżowa sałatka curry z yuby i ananasa

 

Oryginalnie, w przepisie na sałatkę ryżową curry z ananasem występuje kurczak, ale delikatna, drobno pokrojona yuba pasuje tu idealnie. Ta sałatka jest pod nią "skrojona"!

 

Składniki:

Ryż - 300g (lub 3 torebki)

Yuba - 100g (pół torebki)

Bulion - 1 l (lub 2 kostki warzywne rozpuszczone z 1 l wody)

Ananas - 1 puszka

Rodzynki - 1 garść

Przyprawa curry - 1 czubata łyżka

Sok z połówki cytryny

Sól

Pieprz

Wegański majonez - 4-5 łyżek

 

Przygotowanie:

Yubę dzień wcześniej zalej zimną wodą i pozostaw na min. 12 godzin, a następnie pokrój na centymetrowe kawałki i gotuj w bulionie 40-50 min.

Odcedź i ostudź.

Ugotuj ryż i także ostudź.

Rodzynki zalej szklanką gorącej wody i pozostaw na 15 min do namięknięcia.

Ananasa pokrój na centymetrowe kawałki.

Delikatnie połącz składniki: ryż, yubę, ananasa i rodzynki. Dodaj przyprawy, sok z cytryny, a następnie majonez i wszystko dokładnie wymieszaj.

Odstaw do lodówki na pół godziny.

 

Serwowanie:

Sałatkę można jeść samą lub podawać z bułką.

 

Yuba, suszone skórki tofu