Potrawka z yuby z marchewką i groszkiem, w sosie koperkowym

 

Nawodnioną i ugotowaną w bulionie yubę można przygotowywać dokładnie tak jak mięso (np. kurczaka). W tym przepisie zastępuje właśnie kurczaka w potrawce.

 

Składniki:

Yuba - 100g

Bulion roślinny warzywny - 1 kostka

Woda - około 2 szklanek

Marchew - 2 sztuki

Groszek - 1/2 puszki

Śmietanka roślinna - 1/2 opakowania

Mąka pszenna - 1 łyżka

Olej - 6-8 łyżek

Gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki

Sól, pieprz - do smaku

Koper - garść

Ugotowany ryż dla 2-ch osób (200g suchego ryżu)

 

Przygotowanie:

Yubę namocz na noc, odlej, pokrój na kawałki około 0,5 cm, zalej 2-ma szklankami wody, dodaj kostkę rosołową i gotuj przez 40 min.

Obraną i pokrojoną w plastry marchewkę dodaj do bulionu z yubą i gotuj kolejne 20 minut. Odlej bulion do czystego naczynia, marchew z yubą zachowając na sicie.

Rozgrzej w niedużym garnku olej, a na gorący tłuszcz wsyp mąkę i zrób zasmażkę. Gdy zasmażka zacznie zmieniać kolor, powoli wlewaj bulion pozostały po odlaniu marchewki i i yuby stale mieszając (najlepiej trzepaczką). Bulion wlewaj powoli kontrolując gęstoć sosu, który powinien mieć dość gęstą, jedwabistą konsystencję. Zmniejsz ogień, dodaj pieprz i gałkę muszkatołową, ewentualnie posól jeśli trzeba.

Śmietankę przelej do szklanki  i przed dodaniem do sosu zahartuj małą ilością gorącego sosu. Jeśli sos jest za gęsty - dodaj więcej bulionu lub wody, jeśl za rzadki dodaj więcej mąki mieszając ją najpierw z odrobiną wody, a następnie hartując gorącym sosem jak poprzednio.

Ugotowaną yubę pokrój na równe kawałki, a następnie z plastrami ugotowanej marchewki wrzuć do sosu. Dodaj sok z cytryny i gotuj na małym ogniu ok 5-7 minut, aż składniki połączą się, a sos jeszcze zgęstnieje.

Na koniec dodaj koper i delikatnie rozmieszaj.

 

Serwowanie:

Świeżo ugotowany ryż rozłóż na talerze. Na każdą porcję nałóż sos. Podawaj na gorąco.

 

Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "A jak nie mięso, to co?"

Yubę i książkę kupisz:

Yuba tutaj:

 A jak nie mięso, to co?i tutaj: