Przedstawiamy Wam absolutnie rewelacyjną pieczeń.
Jej pierwowzorem jest anglosaski Sunday Roast, a dodatkową inspiracją do jej powstania była wegańska pieczeń Gordona Ramseya/*, którą ten zagorzały przeciwnik weganizmu i bezmięsnej kuchni wprowadził do menu w swojej londyńskiej restauracji.
Naszą pieczeń możecie nazwać jak chcecie: Niedzielną, Świąteczną czy Noworoczną. Większe znaczenia ma to, że to pieczeń uroczysta, majestatyczna, wystawna……odpowiednia na galowe ceremonie, reprezentacyjna, a jednocześnie kultowa, bo wzorowana na starym angielskim daniu serwowanym podczas wystawnych uroczystości.
Nasza autorska pieczeń przygotowania jest z gotowego (wegańskiego) ciasta francuskiego, a jej głównymi składnikami są….. SZARPANY CHLEBOWIEC i KASZA JAGLANA.
Tworzyliśmy ją parę tygodni, wykonaliśmy kilka nieudanych prób, zanim powstała ona - KRÓLOWA!
Ciasto francuskie bez masła - 2 opakowania
Młody chlebowiec - 2 puszki
Cebula biała - 2 sztuki
Czosnek - 4 ząbki
Brokuły - 4 spore różyczki jednakowej wielkości
Marchew - 1 sztuka
Kasza jaglana - 3/2 szklanki
Kasza manna - 2 łyżki
Mleko roślinne - 1/2 szklanki
Oliwa - 2 łyżki
Pieprz czarny - 1/2 łyżeczki
Papryka ostra mielona - 1/3 łyżeczki
Sól - do smaku
Olej do smażenia
Składniki na marynatę:
Sos sojowy ciemny - 5 łyżek
Papryka wędzona - 1/2 łyżeczki
Oliwa - 1 łyżka
Chlebowiec odlewamy z zalewy, szarpiemy w palcach odrywając pojedyncze włókna. Dodajemy do marynaty i odstawiamy na 15 minut.
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem na sicie, a następnie zalewamy osoloną wodą i gotujemy 20 minut. Po ugotowaniu cała woda powinna być wchłonięta.
Marchewkę obieramy, kroimy na talarki, zalewamy osoloną wodą i gotujemy 10 minut.
Z brokułu odrywamy 4 różyczki, zalewamy osoloną wodą i gotujemy 5minut. Odkładamy do ostygnięcia, każda różyczkę przekrajamy na pół.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kostkę a następnie przesmażamy na łyżce oleju na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni, na tę sama patelnię przekładamy chlebowiec lekko odciśnięty z marynaty i smażymy na dużym ogniu około 15 minut aż włókna owocu będą mocno podsmażone i chrupiące. Na koniec do chlebowca dodajemy cebulę z czosnkiem mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Do ugotowanej kaszy jaglanej dodajemy kaszę manna, sól do smaku, pieprz, paprykę oraz mleko i oliwę. Blendujemy kaszę do dodatkami na jednolitą, gęstą masę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Wyjmujemy ciasto z opakowań.
Pierwsze rozwijamy i nie zdejmując pergaminu, w który było zawinięte rozkładamy na blasze. Na środku ciasta rękami wykładamy połowę kaszy i delikatnie rozgniatamy, żeby kasza pokryła powierzchnię ciasta zostawiając 3 centymetrowe brzegi bez farszu. Na kaszę nakładamy chlebowiec z cebulą i czosnkiem, na nim przecięte na pół różyczki brokułów na przemian z plasterkami marchewki i dokładnie "oblepiamy" farszem. Farsz z wierzchu przykrywamy ciastem z drugiego opakowania, a następnie palcami przyciskamy brzegi obu warstw do siebie jak w dużym pierogu dbając o zachowanie regularnego kształtu pieczeni. Ostrym nożem odcinamy zbędny brzeg ciasta.
Wstawiamy do pieca na około 35-40 minut. W zależności od piekarnika czas pieczenia może się wydłużyć. Ciasto wyjmujemy wtedy gdy nabierze pięknego złotego koloru.
Podajemy gorącą z pieczonymi ziemniakami i sosem (pieczeniowym, pomidorowo-paprykowym lub pieczarkowym)
*/ Gordon Ramsey - angielski kucharz i restaurator, niektórzy mówili nawet "wróg wegan", znany z powiedzenia, że "jeśli któreś z jego dzieci przestanie kiedyś jeść mięso, to je wydziedziczy". I co? I widać ile jest warte gadanie!
Przepis na pieczeń został opublikowany w Magazynie Kuchnia >> http://magazyn-kuchnia.pl/magazyn-kuchnia/7,121641,25524462,przepis-na-pieczen-z-szarpanego-chlebowca-zamiast-miesa.html?disableRedirects=true