Przechodzicie na dietę wegańską i zastanawiacie się, czy wraz z dietą dostarczacie swojemu organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, witamin i minerałów? Czy nie powinniście suplementować jakichś witamin? Z reguły odpowiedź będzie twierdząca-owszem, powinniście.
Oto witaminy, których nie dostarczacie sobie z pożywieniem w ogóle lub możecie dostarczać w niewystarczającej ilości.
Witaminy D to grupa związków chemicznych, które mają ogromne znaczenie fizjologiczne, przede wszystkim w gospodarce wapniowo-fosforanowej oraz utrzymaniu prawidłowej struktury i funkcji kośćca.
Najważniejsze z nich to 2 formy witaminy D:
• ergokalcyferol (witamina D2), naturalnie występujący w organizmach roślinnych/drożdżach
• cholekalcyferol (witamina D3), naturalnie występujący w organizmach zwierzęcych
Ocenia się, że ok. 80–100% potrzebnej dla organizmu ilości witaminy D3 pochodzi z biosyntezy w skórze, a tylko w niewielkim stopniu wspomagane jest to przez źródła pokarmowe. Oznacza to, że suplementacją witaminy D3 powinni interesować się wszyscy, nie tylko wegetarianie i weganie. Szczególnie dotyczy to osób mieszkających w naszej strefie klimatycznej, gdzie ilość dni słonecznych w roku nie jest duża.
A w jakich pokarmach występuje witamina D3? Niestety w niewegańskich: w rybach i jajach.
Po co nam witamina D3?
Odgrywa ogromną rolę w dbaniu o zdrowy układ kostny i zęby. Wpływa także na prawidłowe działanie układu nerwowego i mięśniowego. Przyspiesza regenerację po uszkodzeniach i urazach skóry, zapobiega infekcjom, ma silne właściwości przeciwzapalne, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry
Organizm człowieka nie potrafi samodzielnie syntetyzować witaminy K2. Zapotrzebowanie na ten składnik pokrywane jest głównie z diety oraz w mniejszym stopniu dzięki syntezie prowadzonej przez bakterie jelitowe.
Źródłami witaminy K2 w diecie są: ciemnozielone liściaste warzywa (szpinak, sałata, kapusta właściwa), zboża, mleko i produkty mleczne (jogurty, sery), owoce (awokado, brzoskwinie), flora bakteryjna jelita cienkiego.
Po co nam witamina K2?
Zapewnia zdrowe i mocne kości, wspomaga pracę serca, odgrywa ważną rolę w prawidłowym krzepnieniu krwi, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, pomaga utrzymać zęby w dobrej kondycji.
To witamina niezbędna dla organizmu człowieka i skuteczna nawet w małych dawkach. Zawiera w sobie pierwiastek śladowy – kobalt. Kobalt jest wchłaniany przez organizm tylko w postaci witaminy B12.
Źródłami witaminy B12 są wyłącznie pokarmy pochodzenia zwierzęcego jak: mięso drobiowe i wołowe, ryby, owoce morza, mleko, jaja. Weganie nie dostarczają sobie tej witaminy wraz z pokarmem, muszą ją więc suplementować.
Po co nam witamina B12?
Zapewnia prawidłowe wytwarzanie kwasów nukleinowych w komórkach, bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu krwionośnego, wspomaga pracę serca, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego
Nutreeveg to pierwszy w Polsce i na świecie produkt odpowiedni dla wegan, zawierający trzy witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu i pierwszy polski suplement zawierający kompleks 3 witamin niezbędnych weganom: D3+K2+B12.
Dzięki wegańskiej witaminie D3: zapewnia odpowiednią gospodarkę wapnia i fosforu w układzie kostnym, bierze udział w procesach immunologicznych, wspomaga pracę serca.
Dzięki witaminie K2 MK7: poprawia działanie układu nerwowego, odgrywa ważną rolę w krzepliwości krwi, pomaga utrzymać zęby w dobrej kondycji.
W preparacie NutreeVEG wykorzystano stabilną termodynamicznie formę witaminy K2 (MK-7), która nie zmienia się nawet w czasie jej kilkuletniego przechowywania, jest wysoko przyswajalna przez organizm oraz może być spożywana przez wegetarian i wegan. Korzyści z uzupełniania witaminy K2 zwiększają się, jeśli połączymy ją z witaminą D3, ponieważ działają one synergistycznie, czyli wzajemnie wzmacniają swoje działanie.
Dzięki wegańskiej witaminie B12: zapewnia prawidłowe wytwarzanie kwasów nukleinowych w komórkach, poprawia działanie układu krwionośnego, poprawia działanie układu nerwowego.
W preparacie Nutreeveg celowo wykorzystano B12 w formie cyjanokobalaminy z powodu jej lepszej stabilności względem metylokobalaminy.
Kompleks Nutreeveg może być stosowany bez względu na dietę.
Zalecane dawkowanie to 1 kapsułka dziennie Nutreeveg w całości wyprodukowany jest z surowców pochodzenia naturalnego. Mogą go stosować wszyscy, choć został stworzony z myślą o wegetarianach i weganach. Posiada certyfikat Vegan Society.
W 1 kapsułce (dziennej porcji) |
%RWS* | |
Witamina D3 (Cholekalcyferol) | 50µg (2000iu) |
1000 |
Witamina K-2 MK7 (Menachinon) | 25µg | 33 |
Witamina B12 (Cyjanokobalamina) | 100µg | 4000 |
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia |
Nutreeveg to dodatkowo preparat o najlepszym stosunku jakości, ilości do ceny na naszym rynku.
Źródła:
Materiały marketingowe i sprzedażowe udostępnione przez NutrliLAB, producenta preparatu NutreeVeg.