Najlepsza ryba to….seleryba. A najlepsza seleryba jest tu!

 

Składniki

Bulion warzywny - 1 litr

Seler - 1 szt, duży

Płatki nori - 4 szt

Liść laurowy - 3 szt

Ziele angielskie - 5szt

Kolendra - 1/2 łyżeczki drobnych ziarenek

Sos sojowy - 2-3 łżki

Mleko roślinne - szklanka

Mąka - szklanka Olej - do smażenia

 

Przygotowanie:

Selera obrać, pokroić na grube, centymetrowe plastry i ugotować w bulionie z przyprawami, 1 arkuszem nori i sosem sojowym.

Pozostałe arkusze nori pociąć na 5-6 cm paski.

Gdy plastry selera przestygną każdy zawinąć w pasek nori, zamoczyć w mleku (pod wpływem wilgoci nori zmięknie i dokładnie otoczy plaster), obtoczyć całość w mące i smażyć z obu stron na gorącym oleju.

Na koniec posypać solą i pieprzem.

 

Podawać na gorąco jak wigilijnego karpia smażonego lub przygotować w galarecie.

W tym celu lekko ostudzić usmażoną selerybę, dodać plastry ugotowanej marchwi i garść groszku, zalać rozpuszczonym agar agar i pozostawić do stężenia galarety.

Tę samą usmażoną selerybę można wykorzystać do przygotowania ryby po grecku. Ale to już zupełnie osobny przepis....

Seleryba