Fermentowane tofu na ryżu z kapustą pak choi

 

Fermentowane tofu, znane jest także jako stinky tofu (śmierdzące tofu) i uważane w Chinach za absolutny przysmak.

To wartościowe, dobrej jakości, lekkostrawne, fermentowane tofu dla amatorów mocnych kulinarnych wrażeń, ze względu na wyrazisty zapach.

W naszym przepisie, używamy fermentowanego tofu jako dodatku do ryżu, nadającego charakteru delikatnemu daniu stir fry. Warto spróbować.

 

Składniki dla 2 osób:

Fermentowane tofu - 1/3 słoika

Biały ryż - 200g suchego produktu

Kapusta pak choi - 1 szt

Papryczka chilli - 1 szt.

Olej do smażenia - 2 łyżki

Sól - do smaku

Dowolny sos chilli - do smaku

 

Przygotowanie:

Wstaw ryż zalewając przygotowaną porcję dwukrotną ilością wody i gotując go bez soli.

Gdy ryż będzie "dochodził", na patelni typu wok (lub innej głębokiej) rozgrzej olej. (Smażenie typu stir fFry to bardzo krótkie smażenie na bardzo gorącej patelni).

W międzyczasie pokrój papryczkę, a kapustę pak choi rozdziel na pojedyncze listki.

Na gorący olej wrzuć papryczki, chwilę podsmaż, dodaj listki kapusty, posól i smaż mieszając lub po prostu poruszając (podrzucając produktami) na patelni.

Gdy kapusta się zeszkli, zdejmij patelnię z ognia.

 

Serwowanie:

Na talerz nakładaj porcję ryżu, obok ułóż podsmażoną kapustę, a na ryżu rozłóż kostki sfermentowanego (zimnego) tofu. Na wierzch każdej kostki tofu nałóż po kropli sosu chilli.

I spróbuj JAKIE TO PYSZNE!

 

Fermentowane tofu, stinky tofu