Bób po sycylijsku z oregano

 

Tę przekąskę dobrze jest zrobić z młodego bobu, który po ugotowaniu można jeść ze skórkami.

Sycylijki mówią, że suszone oregano należy zalać gorącą wodą, wtedy zmięknie i stanie się bardziej aromatyczne. Jak mówią, tak robią.

 

Składniki:

Młody bób - 1 kg

Czosnek - 2 ząbki

Woda - 1/2 szklanki

Oliwa z oliwek - 1/3 szklanki

Sól - 1 łyżka

Oregano - 2 łyżki

 

Przygotowanie:

Oregano zalej łyżką gorącej wody i odstaw.

Ugotuj bób, wrzucając go do gorącej, lekko osolonej wody. Młody bób będzie się gotował ok. 15 minut, starszy nieco dłużej. Ugotowany bób nie powinien być całkiem miękki, powinien pozostać al dente.

Odlej, ostudź, a następnie małym nożykiem natnij każdą skórkę (nie zdejmuj jej).

Przygotuj marynatę z wody, oliwy, soli i oregano. Obierz czosnek, pokrój na ćwiartki i także zmieszaj z marynatą. Bób wymieszaj dokładnie z marynatą i odstaw do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej na noc. W trakcie marynowania dobrze jest go 2-3 razy zamieszać.

 

Serwowanie:

Podawaj na zimno jako przekąskę. Jedz ze skórkami!

 

Przepis pochodzi z książki Doroty Jaworskiej "A jak nie mięso, to co?"