Aromatyczny rosół z kombu z seitanowymi pulpetami

 

Kto powiedział, że rosół musi być z wołowiny czy z kury?

Najważniejszy w rosole jest smak umami (ten unikalny, głęboki, uzależniający, mięsny smak), który u nas pochodzi z ...selera i glonów kombu. Wystarczy.

Przy przyrządzaniu tego rosołu, nie ucierpiała żadna kura. Ani inne zwierzę!

 

Składniki:

Na bulion

Marchew - 3 szt

Korzeń pietruszki - 2 szt

Seler - 1/2 szt

Cebula - 1 szt

Woda - 2 litry

Kombu - 10-ciocentymetrowy pasek suchego glona

1/2 szklanki - Wino białe/ czerwone / lub nieco mniej dowolnej, wytrawnej nalewki 

Sos sojowy jasny - 2 łyżki

Koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka

Olej do smażenia - 3 łyżki

Przyprawy: anyż gwiaździsty (1 szt), goździk (1 szt), liść laurowy (3-4 szt), ziele angielskie(4-5 szt), ziarna pieprzu (4-5 szt)

Koper do posypania - 3-4 łyżki

 

Na pulpety

Mielony seitan - 1 opakowanie

Cebula - 1 szt

Natka pietruszki - 2 łyżki drobno pokrojonej

Namoczona i odciśnięta bułka - 1 szt

Mielone siemię lniane - 1 łyżka

Zastępnik 1 jajka - przygotować zgodnie ze sposobem użycia (jeśli nie masz zastępnika użyj więcej siemienia)

Dowolna mąka do obtoczenia pulpetów - 3 łyżki

Sól - 1/3 łyżeczki

Pieprz - szczypta 

Pieprz ziołowy - 1/2 łyżeczki

 

Przygotowanie:

Pasek glona kombu (8-10 cm) zalej szklanką zimnej wody i odstaw na 30 min. Następnie na małym ogniu doprowadź do wrzenia, a na koniec usuń glon kombu pozostawiając sam wywar do rosołu.

Do garnka, na podgrzany olej wrzuć warzywa i przyprawy i smaż całość na mocnym ogniu do wyraźnego zarumienienia warzyw.

Na osobnej patelni, bez tłuszczu podsmaż cebulę pokrojoną na cząstki. Cebula powinna lekko zacząć się przypalać (alternatywnie, można ją opalić na gazie - jeśli ktoś ma gaz).

Podsmażoną cebulę dodaj do warzyw i jeszcze chwilę mocno smaż, a gdy na dnie garnka zacznie się tworzyć warstwa przywierających warzyw, wlej alkohol, doprowadź do wrzenia i chwilę deglasuj (skrob spód garnka drewnianą łopatką, zeskrobując tworzącą się glazurę).

Wlej wodę, i doprowadź do wrzenia, a następnie przykręć gaz, dodaj sos sojowy, koncentrat pomidorowy i wywar z kombu, ponownie zagotuj.

Po zagotowaniu rosołu skontroluj, przykręć gaz / płytę tak żeby rosół gotował się lekko pyrkając przez 1-1,5 godziny.

Po pół godzinie gotowania spróbuj rosół i przypraw solą pieprzem do smaku.

 

W międzyczasie przygotuj pulpety.

Cebulę drobno pokrój i podsmaż na złoty kolor. Wrzuć do miski wszystkie składniki tj seitan, podsmażoną cebulę, natkę, odciśniętą bułkę, zastępnik 1 jajka, mielone siemię lniane i dokładnie wyrabiaj masę rękami. Gdy składniki połączą się, a masa zacznie być plastyczna, utocz z niej nieduże pulpety, każdy z nich obtaczaj w mące i odkładaj.

Zagotuj osoloną wodę w osobnym garnku. Do wrzątku wrzucaj pulpety i gotuj ok 3-4 minuty od ponownego zagotowania się wody. Delikatnie wyjmuj pulpery do durszlaka żeby obciekły.

 

Serwowanie:

Rosół podawaj z makaronem i pulpetami, obficie posypany świeżym koprem.

 

Kombu              Seitan plastry              Wegański zamiennik jajka