Blog

Suplementy ortomolekularne…. czyli jakie?

Suplementy ortomolekularne…. czyli jakie?

W suplementacji ortomolekularnej dobór stężenia składników odżywczych nie jest przypadkowy, czy oparty na zasadzie „im więcej, tym lepiej” ale na wiedzy z zakresu medycyny, żywienia.
Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

Tofu z cebulką i jabłkami jest świetną alternatywą dla znanej potrawy przyrządzonej na słodko. Jest jednak zasadnicza różnica pomiędzy naszym daniem, a jego pierwowzorem: przy przygotowaniu naszego nie ucierpiało żadne zwierze.
5 wegańskich porad jak przeżyć w królestwie owoców morza.

5 wegańskich porad jak przeżyć w królestwie owoców morza.

Wyjeżdżasz? Już cieszysz się na to egzotyczne słońce i wodę oraz martwisz co na obiad? Mamy dla Ciebie kilka bardzo prostych rad jak radzić sobie w podróży i nie zrujnować wyjazdu pod względem kulinarnym.  
Weganin w podróży? Masakra!

Weganin w podróży? Masakra!

Kelner po którejś z kolei naradzie z kucharzem wrócił i zaproponował nam wegańskie danie na zamówienie czyli …. pstrąga usmażonego na oleju, zamiast na maśle.
Okra - warzywo mądrości i jej 7 tajemnic.

Okra - warzywo mądrości i jej 7 tajemnic.

Hindusi uważają, że jedzenie okry stymuluje mózg, podają ją więc dzieciom żeby łatwiej i lepiej się uczyły. I niejedna babcia powtarza w Indiach wnukowi "jedz okrę, a będziesz mądry jak Twój ojciec!"
Fermentowane tofu na ryżu z kapustą pak choi

Fermentowane tofu na ryżu z kapustą pak choi

Fermentowane tofu, uważane w Chinach za absolutny przysmak. W naszym przepisie, używamy go jako dodatku do ryżu, nadającego wyrazistości delikatnemu daniu stir fry. 
Wyśmienita wegańska kaszanka

Wyśmienita wegańska kaszanka

Pytacie po co jeść wegańską kaszankę? Bo to po prostu jest smaczna potrawa. A w naszej wersji także etyczna i zdrowa.
X Tydzień Weganizmu 2018

X Tydzień Weganizmu 2018

W pureveg.pl zależy nam aby o weganizmie jak najwięcej mówili eksperci. Oraz żeby czytanie o "dobrostanie zwierząt" nie zwalniało ludzi z zadbania o etyczny styl życia i etyczną dietę. 
Tempeh Satay z ostrym sosem orzechowym

Tempeh Satay z ostrym sosem orzechowym

Satay (inaczej saté) – to indonezyjskie danie składające się z kawałków tempehu nadzianych na patyczki i grillowanych nad ogniem, podawane z ostrymi sosami.
Tempeh "po grecku"

Tempeh "po grecku"

Tempeh "po grecku" ma tyle samo wspólnego  z Grecją co ryba po grecku. Mimo to  wędzony, smażony tempeh doskonale smakuje z "greckim" sosem z duszonych warzyw, bazylią i oregano.
Pasztet z tempehu

Pasztet z tempehu

Jak każdy pasztet wymaga trochę zachodu, ale efekt jest zdecydowanie tego wart!
Sycylijska caponata

Sycylijska caponata

Caponata - tradycyjne danie pochodzące z Sycylii, w swojej naturalnej formie całkowicie wegańskie. Pyszne.