Blog

Tempeh w środowisku naturalnym

Tempeh w środowisku naturalnym

Są dwie grupy ludzi na świecie, którzy naprawdę cenią sobie tempeh - to weganie i Indonezyjczycy. Tempeh (czytaj Tem-pay) to indonezyjskie określenie na fermentowane produkty spożywcze. I choć dziś mówiąc " tempeh" mamy na myśli soję fermentowaną kulturami Rhizopus oligosporus, to... więcej
Kombu – pożądany smak umami

Kombu – pożądany smak umami

Jeśli niedawno zaczęliście przygodę z wegańską dietą uzupełniajcie potrawy o smak umami, będzie wam łatwiej na niej wytrwać. Jeśli jesteście na niej od dawna uzupełniajcie potrawy o smak umami, będzie wam przyjemniej. więcej
Tajska z krewetkami

Tajska z krewetkami

Słynna tajska potrawa z tego co najlepsze. Orzeźwiający smak, pożywne biało, aromatyczne przyprawy. Ma postać pośrednią między gęstą zupą a rzadką potrawką, Serwowane z ryżem podawanym w osobnym naczyniu i świeżą kolendrą. więcej
Wegańskie kalmary

Wegańskie kalmary

Danie znane z Francji i krajów skandynawskich. Podajemy przepis na wegańskie kalmary w sosie śmietanowym z cytryną i natką. Bardzo proste i bardzo szybkie. Wegańska potrawa pozwalająca urozmaicić wegańską dietę o smaki owoców morza. więcej
Niewegańska | Wegańska B12

Niewegańska | Wegańska B12

Witamina B12, jedna z niewielu substancji, której brak jest w codziennej, wegańskiej diecie powinna być suplementowana czyli musi pochodzić ze sklepowej półki. Kupujący ją weganie tak jak w przypadku pozostałych produktów chcieliby wiedzieć na pewno czy wybrany przez nich słoiczek z... więcej
Bezpieczny stearynina magnezu

Bezpieczny stearynina magnezu

Czym jest stearynian magnezu, po co jest używany w potrawach i suplementach? Czy służby dbające o zdrowie publiczne mylą się umieszczając stearynian magnezu na liście bezpiecznych dodatków spożywczych?   więcej