Blog

Tofu fermentowane w ostrym sosie syczuańskim

Tofu fermentowane w ostrym sosie syczuańskim

Sos syczuański jest doskonałym dopełnieniem fermentowanego tofu. Ale uwaga, to danie dla odważnych, lubiących kulinarne nowinki i smakowe wyzwania.
Yuba - co to właściwie jest?!

Yuba - co to właściwie jest?!

Wolicie lightowy czy hardcorowy opis Yuby? Pierwszy wybór jest ważny bo może Was zniechęcić do wspaniałego surowca lub otworzyć na nowe doznania.
Sezon na bób. Nie przegap go!

Sezon na bób. Nie przegap go!

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą bób ze skórką i tych, którzy zawsze ją zdejmują choćby bób był młodziutki, a skórka mięciutka i pełna składników odżywczych.
Okazała pieczeń z szarpanego chlebowca

Okazała pieczeń z szarpanego chlebowca

Ta autorska pieczeń przygotowana jest z gotowego, wegańskiego ciasta francuskiego, a jej głównym składnikiem jest szarpany chlebowiec.   
Uwaga KONKURS!

Uwaga KONKURS!

- A jak nie mięso, to co? - pytają domownicy czy znajomi gdy proponujesz obiad bez mięsa. Co odpowiesz?
Tempeh w czerwonym curry

Tempeh w czerwonym curry

Mleko kokosowe uwypukla łagodny smak tempehu, czerwone curry zaostrza go. Tempeh, mleko kokosowe i curry - jeszcze o nich  usłyszycie!
Chcę zmieniać umysły i serca...

Chcę zmieniać umysły i serca...

...życie jest dziwne, czasem bezsensowne, czasem piękne i brutalne. Jedyny sposób, w jaki mogę poradzić sobie z całą jego złożonością, to spojrzeć na nie przez pryzmat mojej sztuki. 
Zupa afrykańska na mleku kokosowym

Zupa afrykańska na mleku kokosowym

Inaczej zwana zupą  orzechową ze względu na bardzo ważny składnik nadający zupie smak i konsystencję - pastę ze zmiażdżonych orzechów ziemnych. 
Ryżowa sałatka curry z yuby i ananasa

Ryżowa sałatka curry z yuby i ananasa

Oryginalnie, w przepisie na sałatkę ryżową curry z ananasem występuje kurczak, ale delikatna, drobno pokrojona yuba pasuje tu idealnie. Ta sałatka jest pod nią "skrojona"!
Aromatyczny rosół z kombu z seitanowymi pulpetami

Aromatyczny rosół z kombu z seitanowymi pulpetami

Kto powiedział, że rosół musi być z kury? Najważniejszy w rosole jest smak umami, a nasz pochodzi z ....selera i glonów kombu.     
Najlepsza ryba to….seleryba. A najlepsza seleryba jest tu!

Najlepsza ryba to….seleryba. A najlepsza seleryba jest tu!

Seleryba na Wigilię? Oczywiście. To doskonała, lekkostrawna i smaczna potrawa. Do złudzenia przypomina rybę, a rybą nie jest :)
Pasta z tempehu jak z makreli

Pasta z tempehu jak z makreli

W tym przepisie pasta na kanapki smakuje dokładnie jak pasta rybna. Niektórzy porównują ją do pasty z makreli, inni uważają, że to „musi być tuńczyk”. Ważne: przy przygotowaniu tej pasty nie ucierpiała żadna ryba.