Blog

Tak demokratyzuje się kuchnia roślinna

Tak demokratyzuje się kuchnia roślinna

Najstarsi wegetarianie pamiętają czasy, gdy ciężko było zjeść poza domem coś więcej niż frytki z surówką. I opowiadają anegdoty o tym jak serwowano im jarskie pierogi ruskie ze skwarkami z boczku...
5 tajemnic tofu, które warto znać.

5 tajemnic tofu, które warto znać.

Tofu powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego. Białko z mleka ścina się oddziela od serwatki i tworzy blok przypominający ser. A czego nie wiemy o tofu?
Czy tempeh jest passé? Dla młodych Indonezyjczyków tak, dla świata - nigdy w życiu!

Czy tempeh jest passé? Dla młodych Indonezyjczyków tak, dla świata - nigdy w życiu!

Tempeh to żywność biedoty więc Indonezyjska klasa średnia chętniej sięga po światowe nowinki niż rodzime, indonezyjskie  "złoto".
A jak nie mięso, to co? Książka kucharska nie tylko dla wegan

A jak nie mięso, to co? Książka kucharska nie tylko dla wegan

Ta książka powstała dla tych, którzy chcą ograniczyć mięso w swojej kuchni. Opowiada o zamiennikach mięsa i podaje 120 prostych przepisów na dania z nimi. 
Niewegańska | Wegańska B12

Niewegańska | Wegańska B12

Witamina B12, której brak w wegańskiej diecie powinna być suplementowana. Skąd wiadomo czy wybrana przez nas B12 faktycznie zawiera wegańskie tabletki? Czy B12, sztandarowa witamina weganizmu w ogóle może być niewegańska?
Vegetology czyli naukowcy z pasją, pracują dla wegan.

Vegetology czyli naukowcy z pasją, pracują dla wegan.

Vegetology wykorzystuje naukę do tworzenia w pełni wegańskich, bezglutenowych, nie zawierających GMO, czystych i dobrze przyswajalnych suplementów dla wymagających klientów.
Tempeh w środowisku naturalnym

Tempeh w środowisku naturalnym

Są dwie grupy ludzi na świecie, którzy naprawdę cenią sobie tempeh - to weganie i Indonezyjczycy. Tempeh (czytaj Tem-pay) to ziarna, najczęściej soja, fermentowana kulturami Rhizopus oligosporus.  
Jackfruit - duża morwa o smaku kurczaka

Jackfruit - duża morwa o smaku kurczaka

Jackfruit znany jest nie od dziś. Badaczetwierdzą, że w Indiach uprawiano ten owoc już w VI w p.n.e . Drzewo bochenkowe z owocami chlebowca to niecodzienny widok: ciężkie, bulwiaste owoce zwisają z drobnych gałązek wzdłuż pnia.
Potrawka z yuby z marchewką i groszkiem, w sosie koperkowym

Potrawka z yuby z marchewką i groszkiem, w sosie koperkowym

Nawodnioną i ugotowaną w bulionie yubę można przygotowywać dokładnie tak jak mięso (np. kurczaka). W tym przepisie zastępuje właśnie kurczaka.
5 produktów niezbędnych w wegańskiej kuchni

5 produktów niezbędnych w wegańskiej kuchni

 Jesteś weganinem a tęsknisz za smakiem mięs, jajek i twarogów? Jeśli tak, to to są produkty właśnie dla Ciebie. Dzięki nim Twoja dieta wegańska będzie... przyjemna w smaku. 
Najlepszy, wegański sos holenderski. Bez jaj!

Najlepszy, wegański sos holenderski. Bez jaj!

Pyszny sos, aksamitny i idealny! Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim grama masła, jajek, mleka czy śmietany. Do szparagów, młodych porów czy do czego tylko chcesz. 
Spargelsilvester-wielki finał szparagów! I ich 7 tajemnic.

Spargelsilvester-wielki finał szparagów! I ich 7 tajemnic.

Spargelsilvester to Sylwester Szparagów. Po nim następuje przygotowanie roślin do przetrwania zimy i nowego sezonu. Spargelsilvester wypada 24 czerwca. To dzień uważany za oficjalny koniec zbioru szparagów.