Blog

Tempeh Satay z ostrym sosem orzechowym

Tempeh Satay z ostrym sosem orzechowym

Satay (inaczej saté) – to indonezyjskie danie składające się z kawałków tempehu nadzianych na patyczki bambusowe i zgrillowanych nad ogniskiem, podawane z ostrymi sosami. więcej
Tempeh "po grecku"

Tempeh "po grecku"

Tempeh "po grecku" ma tyle samo wspólnego  z Grecją co ryba po grecku. Mimo to  wędzony, smażony tempeh doskonale smakuje z "greckim" sosem z duszonych warzyw, bazylią i oregano. więcej
Pasztet z tempehu

Pasztet z tempehu

Jak każdy pasztet wymaga trochę zachodu, ale efekt jest zdecydowanie tego wart! więcej
Sycylijska caponata

Sycylijska caponata

Caponata - tradycyjne danie pochodzące z Sycylii, w swojej naturalnej formie całkowicie wegańskie. Pyszne. więcej
Wegańskie krewetki w sosie śmietanowo-cytrynowym

Wegańskie krewetki w sosie śmietanowo-cytrynowym

Choć trudno w to uwierzyć, danie jest w 100% wegańskie, smakuje wyśmienicie i jest skomponowane z wyłącznie dobrych, zdrowych składników. Krewetki wykonano z mąki konjak i skrobii z manioku. Spróbujcie! więcej
Czulent z wegańską kaczką i cymesem

Czulent z wegańską kaczką i cymesem

Czulent i cymes - dwa tradycyjne żydowskie dania przygotowywane na szabas. A do tego wspaniała wegańska kaczka! Wszystkie 3 składniki tego dania są doskonałe, a ich smaki znakomicie się dopełniają.  więcej
5 produktów niezbędnych w wegańskiej kuchni

5 produktów niezbędnych w wegańskiej kuchni

 Jesteś weganinem a tęsknisz za smakiem mięs, jajek i twarogów? Jeśli tak, to to są produkty właśnie dla Ciebie. Dzięki nim Twoja dieta wegańska będzie... przyjemna w smaku.  więcej
Spagetti z tempehem w sosie kurkowym

Spagetti z tempehem w sosie kurkowym

Tempeh wędzony w cienkich plastrach usmażony, wręcz uprażony na patelni na chrupiąco i dodany do sosu kurkowego. PYCHA! Świetny z makaronem spagetti.  więcej
Marokańskie tagine dla wegan

Marokańskie tagine dla wegan

To aromatyczne danie, które doskonale smakuje w wersji wegańskiej. Dobór warzyw łatwo dostosować do pory roku. Latem, dodajemy całą włoszczyznę, łącznie z nacią pietruszki i selera. Świetnie dopełnia aromat ziół i wzbogaca smak. więcej
Wegański król majonezu

Wegański król majonezu

Ten majonez to szok! Nikt nie wierzy, że nie ma w nim grama jajka. Jeśli użyjesz dobrej jakości, dobrze schłodzonych składników - będzie nie tylko pyszny, ale też gęsty jak.... Dekoracyjny więcej
Warzywa i ruch czyli 100 lat piramidy żywieniowej

Warzywa i ruch czyli 100 lat piramidy żywieniowej

Pierwsze normy żywieniowe zostały opracowane przez Amerykański Departament Rolnictwa dokładnie 101 lat temu, w 1916 roku i nie zmieniały się aż do czasu 2-giej Wojny Światowej. A potem posypały się zmiany... więcej
Kasza gryczana z tempehem i pomidorami, zapiekana pod beszamelem

Kasza gryczana z tempehem i pomidorami, zapiekana pod beszamelem

To danie do którego regularnie wracamy. Jest uzależniające. Jeśli raz się go spróbowało to już przepadło! I choć ma dużo składników,  jest proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu. więcej