Blog

Suplementy ortomolekularne…. czyli jakie?

Suplementy ortomolekularne…. czyli jakie?

W suplementacji ortomolekularnej dobór składników odżywczych oraz ich stężeń nie jest przypadkowy, czy oparty na zasadzie „im więcej, tym lepiej” ale na rzetelnej wiedzy z zakresu żywienia i medycyny, w tym biochemii danego organizmu. więcej
Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

Tofu z cebulką i jabłkami jest świetną alternatywą dla znanej potrawy przyrządzonej na słodko. Jest jednak zasadnicza różnica pomiędzy moim daniem, a jego pierwowzorem: przy przygotowaniu mojego nie ucierpiało żadne zwierze, a przyjemność z jedzenia ta sama.  więcej
5 wegańskich porad jak przeżyć w królestwie owoców morza.

5 wegańskich porad jak przeżyć w królestwie owoców morza.

Wyjeżdżasz? Już cieszysz się na to egzotyczne słońce i wodę oraz martwisz co na obiad? Mamy dla Ciebie kilka bardzo prostych rad jak radzić sobie w podróży i nie zrujnować wyjazdu pod względem kulinarnym.   więcej
Weganin w podróży? Masakra!  Dlatego mamy dla Was "dania do zabrania".

Weganin w podróży? Masakra! Dlatego mamy dla Was "dania do zabrania".

Jeszcze niedawno w restauracji w Warszawie kelner po którejś z kolei naradzie z kucharzem wrócił i zaproponował nam wegańskie danie na zamówienie czyli …. pstrąga usmażonego na oleju, zamiast na maśle. więcej
Okra - warzywo mądrości i jej 7 tajemnic.

Okra - warzywo mądrości i jej 7 tajemnic.

Hindusi uważają, że jedzenie okry (bhindi) stymuluje mózg, zachęcają więc dzieci do jej jedzenia żeby łatwiej i lepiej się uczyły. I niejedna babcia powtarza w Indiach wnukowi "jedz bhindi, a będziesz mądry jak Twój ojciec!" więcej
Fermentowane tofu na ryżu z kapustą pak choi

Fermentowane tofu na ryżu z kapustą pak choi

Fermentowane tofu, znane jest także jako stinky tofu i uważane w Chinach za absolutny przysmak. W naszym przepisie, używamy go jako dodatku do ryżu, nadającego wyrazistości delikatnemu daniu stir fry.  więcej
Chłodnik wegański

Chłodnik wegański

Chłodnik, hmm… za tym daniem tęskniłam najbardziej. Długo nie miałam odwagi zrobić go w wersji wegańskiej. Wreszcie jest - i to jaki! Z jogurtu sojowego i mleka kokosowego.   więcej
Wyśmienita wegańska kaszanka

Wyśmienita wegańska kaszanka

Pytacie po co jeść wegańską kaszankę? Bo to po prostu jest smaczna potrawa. A w naszej wersji także etyczna i zdrowa. więcej
X Tydzień Weganizmu 2018

X Tydzień Weganizmu 2018

W pureveg.pl zależy nam aby o weganizmie jak najwięcej mówili eksperci. Oraz żeby czytanie o "dobrostanie zwierząt" nie zwalniało ludzi z zadbania o etyczny styl życia i etyczną dietę.  więcej
Tempeh Satay z ostrym sosem orzechowym

Tempeh Satay z ostrym sosem orzechowym

Satay (inaczej saté) – to indonezyjskie danie składające się z kawałków tempehu nadzianych na patyczki bambusowe i zgrillowanych nad ogniskiem, podawane z ostrymi sosami. więcej
Tempeh "po grecku"

Tempeh "po grecku"

Tempeh "po grecku" ma tyle samo wspólnego  z Grecją co ryba po grecku. Mimo to  wędzony, smażony tempeh doskonale smakuje z "greckim" sosem z duszonych warzyw, bazylią i oregano. więcej
Pasztet z tempehu

Pasztet z tempehu

Jak każdy pasztet wymaga trochę zachodu, ale efekt jest zdecydowanie tego wart! więcej