Blog

Fermentowane tofu na ryżu z kapustą pak choi

Fermentowane tofu na ryżu z kapustą pak choi

Fermentowane tofu, znane jest także jako stinky tofu i uważane w Chinach za absolutny przysmak. W naszym przepisie, używamy go jako dodatku do ryżu, nadającego wyrazistości delikatnemu daniu stir fry.  więcej
Chłodnik wegański

Chłodnik wegański

Chłodnik, hmm… za tym daniem tęskniłam najbardziej. Długo nie miałam odwagi zrobić go w wersji wegańskiej. Wreszcie jest - i to jaki! Z jogurtu sojowego i mleka kokosowego.   więcej
Wyśmienita wegańska kaszanka

Wyśmienita wegańska kaszanka

Pytacie po co jeść wegańską kaszankę? Bo to po prostu jest smaczna potrawa. A w naszej wersji także etyczna i zdrowa. więcej
X Tydzień Weganizmu 2018

X Tydzień Weganizmu 2018

W pureveg.pl zależy nam aby o weganizmie jak najwięcej mówili eksperci. Oraz żeby czytanie o "dobrostanie zwierząt" nie zwalniało ludzi z zadbania o etyczny styl życia i etyczną dietę.  więcej
Tempeh Satay z ostrym sosem orzechowym

Tempeh Satay z ostrym sosem orzechowym

Satay (inaczej saté) – to indonezyjskie danie składające się z kawałków tempehu nadzianych na patyczki bambusowe i zgrillowanych nad ogniskiem, podawane z ostrymi sosami. więcej
Tempeh "po grecku"

Tempeh "po grecku"

Tempeh "po grecku" ma tyle samo wspólnego  z Grecją co ryba po grecku. Mimo to  wędzony, smażony tempeh doskonale smakuje z "greckim" sosem z duszonych warzyw, bazylią i oregano. więcej
Pasztet z tempehu

Pasztet z tempehu

Jak każdy pasztet wymaga trochę zachodu, ale efekt jest zdecydowanie tego wart! więcej
Sycylijska caponata

Sycylijska caponata

Caponata - tradycyjne danie pochodzące z Sycylii, w swojej naturalnej formie całkowicie wegańskie. Pyszne. więcej
Wegańskie krewetki w sosie śmietanowo-cytrynowym

Wegańskie krewetki w sosie śmietanowo-cytrynowym

Choć trudno w to uwierzyć, danie jest w 100% wegańskie, smakuje wyśmienicie i jest skomponowane z wyłącznie dobrych, zdrowych składników. Krewetki wykonano z mąki konjak i skrobii z manioku. Spróbujcie! więcej
Czulent z wegańską kaczką i cymesem

Czulent z wegańską kaczką i cymesem

Czulent i cymes - dwa tradycyjne żydowskie dania przygotowywane na szabas. A do tego wspaniała wegańska kaczka! Wszystkie 3 składniki tego dania są doskonałe, a ich smaki znakomicie się dopełniają.  więcej
5 produktów niezbędnych w wegańskiej kuchni

5 produktów niezbędnych w wegańskiej kuchni

 Jesteś weganinem a tęsknisz za smakiem mięs, jajek i twarogów? Jeśli tak, to to są produkty właśnie dla Ciebie. Dzięki nim Twoja dieta wegańska będzie... przyjemna w smaku.  więcej
Spagetti z tempehem w sosie kurkowym

Spagetti z tempehem w sosie kurkowym

Tempeh wędzony w cienkich plastrach usmażony, wręcz uprażony na patelni na chrupiąco i dodany do sosu kurkowego. PYCHA! Świetny z makaronem spagetti.  więcej