Blog

A jak nie mięso, to co? Książka kucharska nie tylko dla wegan

A jak nie mięso, to co? Książka kucharska nie tylko dla wegan

Ta książka powstała dla tych, którzy chcą ograniczyć mięso w swojej kuchni. Opowiada o zamiennikach mięsa i podaje 120 prostych przepisów na dania z nimi.  więcej
Niewegańska | Wegańska B12

Niewegańska | Wegańska B12

Witamina B12, której brak w wegańskiej diecie powinna być suplementowana. Skąd wiadomo czy wybrana przez nas B12 faktycznie zawiera wegańskie tabletki? Czy B12, sztandarowa witamina weganizmu w ogóle może być niewegańska? więcej
Tempeh w środowisku naturalnym

Tempeh w środowisku naturalnym

Są dwie grupy ludzi na świecie, którzy naprawdę cenią sobie tempeh - to weganie i Indonezyjczycy. Tempeh (czytaj Tem-pay) to ziarna, najczęściej soja, fermentowana kulturami Rhizopus oligosporus.   więcej
Vegetology czyli naukowcy z pasją, pracują dla wegan.

Vegetology czyli naukowcy z pasją, pracują dla wegan.

Vegetology wykorzystuje naukę do tworzenia w pełni wegańskich, bezglutenowych, nie zawierających GMO, czystych i dobrze przyswajalnych suplementów dla wymagających klientów. więcej
Jackfruit - duża morwa o smaku kurczaka

Jackfruit - duża morwa o smaku kurczaka

Jackfruit znany jest nie od dziś. Badaczetwierdzą, że w Indiach uprawiano ten owoc już w VI w p.n.e . Drzewo bochenkowe z owocami chlebowca to niecodzienny widok: ciężkie, bulwiaste owoce zwisają z drobnych gałązek wzdłuż pnia. więcej
Potrawka z yuby z marchewką i groszkiem, w sosie koperkowym

Potrawka z yuby z marchewką i groszkiem, w sosie koperkowym

Nawodnioną i ugotowaną w bulionie yubę można przygotowywać dokładnie tak jak mięso (np. kurczaka). W tym przepisie zastępuje właśnie kurczaka. więcej
5 produktów niezbędnych w wegańskiej kuchni

5 produktów niezbędnych w wegańskiej kuchni

 Jesteś weganinem a tęsknisz za smakiem mięs, jajek i twarogów? Jeśli tak, to to są produkty właśnie dla Ciebie. Dzięki nim Twoja dieta wegańska będzie... przyjemna w smaku.  więcej
Najlepszy, wegański sos holenderski. Bez jaj!

Najlepszy, wegański sos holenderski. Bez jaj!

Pyszny sos, aksamitny i idealny! Aż trudno uwierzyć, że nie ma w nim grama masła, jajek, mleka czy śmietany. Do szparagów, młodych porów czy do czego tylko chcesz.  więcej
Spargelsilvester-wielki finał szparagów! I ich 7 tajemnic.

Spargelsilvester-wielki finał szparagów! I ich 7 tajemnic.

Spargelsilvester to Sylwester Szparagów. Po nim następuje przygotowanie roślin do przetrwania zimy i nowego sezonu. Spargelsilvester wypada 24 czerwca. To dzień uważany za oficjalny koniec zbioru szparagów.  więcej
Tofu fermentowane w ostrym sosie syczuańskim

Tofu fermentowane w ostrym sosie syczuańskim

Sos syczuański jest doskonałym dopełnieniem fermentowanego tofu. Ale uwaga, to danie dla odważnych, lubiących kulinarne nowinki i smakowe wyzwania. więcej
Yuba - co to właściwie jest?!

Yuba - co to właściwie jest?!

Wolicie lightowy czy hardcorowy opis Yuby? Pierwszy wybór jest ważny bo może Was zniechęcić do wspaniałego surowca lub otworzyć na nowe doznania. więcej
Sezon na bób. Nie przegap go!

Sezon na bób. Nie przegap go!

Ludzie dzielą się na tych, którzy jedzą bób ze skórką i tych, którzy zawsze ją zdejmują choćby bób był młodziutki, a skórka mięciutka i pełna składników odżywczych. więcej