Blog

Ryżowa sałatka curry z yuby i ananasa

Ryżowa sałatka curry z yuby i ananasa

Oryginalnie, w przepisie na sałatkę ryżową curry z ananasem występuje kurczak, ale delikatna, drobno pokrojona yuba pasuje tu idealnie. Ta sałatka jest pod nią "skrojona"! więcej
Yuba - co to właściwie jest?!

Yuba - co to właściwie jest?!

Wolicie lightowy czy hardcorowy opis Yuby? Pierwszy wybór jest ważny bo może Was zniechęcić do wspaniałego surowca lub otworzyć na nowe doznania. więcej
Aromatyczny rosół z kombu z seitanowymi pulpetami

Aromatyczny rosół z kombu z seitanowymi pulpetami

Kto powiedział, że rosół musi być z kury? Najważniejszy w rosole jest smak umami, a nasz pochodzi z ....selera i glonów kombu. Przy przyrządzaniu tego rosołu, nie ucierpiała żadna kura!       więcej
Najlepsza ryba to….seleryba. A najlepsza seleryba jest tu!

Najlepsza ryba to….seleryba. A najlepsza seleryba jest tu!

Seleryba na Wigilię? Oczywiście. To doskonała, lekkostrawna i smaczna potrawa. Do złudzenia przypomina rybę, a rybą nie jest :) więcej
Pasta z tempehu jak z makreli

Pasta z tempehu jak z makreli

W tym przepisie pasta na kanapki smakuje dokładnie jak pasta rybna. Niektórzy porównują ją do pasty z makreli, inni uważają, że to „musi być tuńczyk”. Ważne: przy przygotowaniu tej pasty nie ucierpiała żadna ryba. więcej
Suplementy ortomolekularne…. czyli jakie?

Suplementy ortomolekularne…. czyli jakie?

W suplementacji ortomolekularnej dobór składników odżywczych oraz ich stężeń nie jest przypadkowy, czy oparty na zasadzie „im więcej, tym lepiej” ale na rzetelnej wiedzy z zakresu żywienia i medycyny, w tym biochemii danego organizmu. więcej
Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

Tofu z cebulką i jabłkami jest świetną alternatywą dla znanej potrawy przyrządzonej na słodko. Jest jednak zasadnicza różnica pomiędzy moim daniem, a jego pierwowzorem: przy przygotowaniu mojego nie ucierpiało żadne zwierze, a przyjemność z jedzenia ta sama.  więcej
5 wegańskich porad jak przeżyć w królestwie owoców morza.

5 wegańskich porad jak przeżyć w królestwie owoców morza.

Wyjeżdżasz? Już cieszysz się na to egzotyczne słońce i wodę oraz martwisz co na obiad? Mamy dla Ciebie kilka bardzo prostych rad jak radzić sobie w podróży i nie zrujnować wyjazdu pod względem kulinarnym.   więcej
Weganin w podróży? Masakra!  Dlatego mamy dla Was "dania do zabrania".

Weganin w podróży? Masakra! Dlatego mamy dla Was "dania do zabrania".

Jeszcze niedawno w restauracji w Warszawie kelner po którejś z kolei naradzie z kucharzem wrócił i zaproponował nam wegańskie danie na zamówienie czyli …. pstrąga usmażonego na oleju, zamiast na maśle. więcej
Okra - warzywo mądrości i jej 7 tajemnic.

Okra - warzywo mądrości i jej 7 tajemnic.

Hindusi uważają, że jedzenie okry (bhindi) stymuluje mózg, zachęcają więc dzieci do jej jedzenia żeby łatwiej i lepiej się uczyły. I niejedna babcia powtarza w Indiach wnukowi "jedz bhindi, a będziesz mądry jak Twój ojciec!" więcej
Fermentowane tofu na ryżu z kapustą pak choi

Fermentowane tofu na ryżu z kapustą pak choi

Fermentowane tofu, znane jest także jako stinky tofu i uważane w Chinach za absolutny przysmak. W naszym przepisie, używamy go jako dodatku do ryżu, nadającego wyrazistości delikatnemu daniu stir fry.  więcej
Chłodnik wegański

Chłodnik wegański

Chłodnik, hmm… za tym daniem tęskniłam najbardziej. Długo nie miałam odwagi zrobić go w wersji wegańskiej. Wreszcie jest - i to jaki! Z jogurtu sojowego i mleka kokosowego.   więcej