Blog

Okazała pieczeń z szarpanego chlebowca

Okazała pieczeń z szarpanego chlebowca

Ta autorska pieczeń przygotowania jest z gotowego, wegańskiego ciasta francuskiego, a jej głównym składnikiem jest  szarpany chlebowiec. Tworzyliśmy ją długo, wykonaliśmy kilka nieudanych prób, zanim powstała ona - KRÓLOWA!   więcej
Uwaga KONKURS!

Uwaga KONKURS!

- A jak nie mięso, to co? - pytają domownicy czy znajomi gdy proponujesz obiad bez mięsa. Co odpowiesz? więcej
Tempeh w czerwonym curry

Tempeh w czerwonym curry

Mleko kokosowe uwypukla łagodny smak tempehu, czerwone curry zaostrza go. Tempeh, mleko kokosowe i curry to doskonałe towarzystwo nie tylko w tym przepisie. więcej
Chcę zmieniać umysły i serca, chcę wyzwalać świadomość….

Chcę zmieniać umysły i serca, chcę wyzwalać świadomość….

...życie jest dziwne, czasem bezsensowne, czasem piękne i brutalne. Jedyny sposób, w jaki mogę poradzić sobie z całą jego złożonością, to spojrzeć na nie przez pryzmat mojej sztuki.  więcej
Zupa afrykańska z mleczkiem kokosowym i batatami

Zupa afrykańska z mleczkiem kokosowym i batatami

Inaczej zwana zupą  orzechową ze względu na bardzo ważny składnik nadający zupie smak i konsystencję - pastę ze zmiażdżonych orzechów ziemnych. Nic nie miażdż,- użyj masła orzechowego. więcej
Ryżowa sałatka curry z yuby i ananasa

Ryżowa sałatka curry z yuby i ananasa

Oryginalnie, w przepisie na sałatkę ryżową curry z ananasem występuje kurczak, ale delikatna, drobno pokrojona yuba pasuje tu idealnie. Ta sałatka jest pod nią "skrojona"! więcej
Yuba - co to właściwie jest?!

Yuba - co to właściwie jest?!

Wolicie lightowy czy hardcorowy opis Yuby? Pierwszy wybór jest ważny bo może Was zniechęcić do wspaniałego surowca lub otworzyć na nowe doznania. więcej
Aromatyczny rosół z kombu z seitanowymi pulpetami

Aromatyczny rosół z kombu z seitanowymi pulpetami

Kto powiedział, że rosół musi być z kury? Najważniejszy w rosole jest smak umami, a nasz pochodzi z ....selera i glonów kombu. Przy przyrządzaniu tego rosołu, nie ucierpiała żadna kura!       więcej
Najlepsza ryba to….seleryba. A najlepsza seleryba jest tu!

Najlepsza ryba to….seleryba. A najlepsza seleryba jest tu!

Seleryba na Wigilię? Oczywiście. To doskonała, lekkostrawna i smaczna potrawa. Do złudzenia przypomina rybę, a rybą nie jest :) więcej
Pasta z tempehu jak z makreli

Pasta z tempehu jak z makreli

W tym przepisie pasta na kanapki smakuje dokładnie jak pasta rybna. Niektórzy porównują ją do pasty z makreli, inni uważają, że to „musi być tuńczyk”. Ważne: przy przygotowaniu tej pasty nie ucierpiała żadna ryba. więcej
Suplementy ortomolekularne…. czyli jakie?

Suplementy ortomolekularne…. czyli jakie?

W suplementacji ortomolekularnej dobór składników odżywczych oraz ich stężeń nie jest przypadkowy, czy oparty na zasadzie „im więcej, tym lepiej” ale na rzetelnej wiedzy z zakresu żywienia i medycyny, w tym biochemii danego organizmu. więcej
Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

Tofu z cebulką i jabłkami jest świetną alternatywą dla znanej potrawy przyrządzonej na słodko. Jest jednak zasadnicza różnica pomiędzy moim daniem, a jego pierwowzorem: przy przygotowaniu mojego nie ucierpiało żadne zwierze, a przyjemność z jedzenia ta sama.  więcej