Blog

Chcę zmieniać umysły i serca, chcę wyzwalać świadomość….

Chcę zmieniać umysły i serca, chcę wyzwalać świadomość….

...życie jest dziwne, czasem bezsensowne, czasem piękne i brutalne. Jedyny sposób, w jaki mogę poradzić sobie z całą jego złożonością, to spojrzeć na nie przez pryzmat mojej sztuki.  więcej
Zupa afrykańska z mleczkiem kokosowym i batatami

Zupa afrykańska z mleczkiem kokosowym i batatami

Inaczej zwana zupą  orzechową ze względu na bardzo ważny składnik nadający zupie smak i konsystencję - pastę ze zmiażdżonych orzechów ziemnych. Nic nie miażdż,- użyj masła orzechowego. więcej
Ryżowa sałatka curry z yuby i ananasa

Ryżowa sałatka curry z yuby i ananasa

Oryginalnie, w przepisie na sałatkę ryżową curry z ananasem występuje kurczak, ale delikatna, drobno pokrojona yuba pasuje tu idealnie. Ta sałatka jest pod nią "skrojona"! więcej
Yuba - co to właściwie jest?!

Yuba - co to właściwie jest?!

Wolicie lightowy czy hardcorowy opis Yuby? Pierwszy wybór jest ważny bo może Was zniechęcić do wspaniałego surowca lub otworzyć na nowe doznania. więcej
Aromatyczny rosół z kombu z seitanowymi pulpetami

Aromatyczny rosół z kombu z seitanowymi pulpetami

Kto powiedział, że rosół musi być z kury? Najważniejszy w rosole jest smak umami, a nasz pochodzi z ....selera i glonów kombu. Przy przyrządzaniu tego rosołu, nie ucierpiała żadna kura!       więcej
Najlepsza ryba to….seleryba. A najlepsza seleryba jest tu!

Najlepsza ryba to….seleryba. A najlepsza seleryba jest tu!

Seleryba na Wigilię? Oczywiście. To doskonała, lekkostrawna i smaczna potrawa. Do złudzenia przypomina rybę, a rybą nie jest :) więcej
Pasta z tempehu jak z makreli

Pasta z tempehu jak z makreli

W tym przepisie pasta na kanapki smakuje dokładnie jak pasta rybna. Niektórzy porównują ją do pasty z makreli, inni uważają, że to „musi być tuńczyk”. Ważne: przy przygotowaniu tej pasty nie ucierpiała żadna ryba. więcej
Suplementy ortomolekularne…. czyli jakie?

Suplementy ortomolekularne…. czyli jakie?

W suplementacji ortomolekularnej dobór składników odżywczych oraz ich stężeń nie jest przypadkowy, czy oparty na zasadzie „im więcej, tym lepiej” ale na rzetelnej wiedzy z zakresu żywienia i medycyny, w tym biochemii danego organizmu. więcej
Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

Tofu w roli wątróbki z cebulką i jabłkiem

Tofu z cebulką i jabłkami jest świetną alternatywą dla znanej potrawy przyrządzonej na słodko. Jest jednak zasadnicza różnica pomiędzy moim daniem, a jego pierwowzorem: przy przygotowaniu mojego nie ucierpiało żadne zwierze, a przyjemność z jedzenia ta sama.  więcej
5 wegańskich porad jak przeżyć w królestwie owoców morza.

5 wegańskich porad jak przeżyć w królestwie owoców morza.

Wyjeżdżasz? Już cieszysz się na to egzotyczne słońce i wodę oraz martwisz co na obiad? Mamy dla Ciebie kilka bardzo prostych rad jak radzić sobie w podróży i nie zrujnować wyjazdu pod względem kulinarnym.   więcej
Weganin w podróży? Masakra!  Dlatego mamy dla Was "dania do zabrania".

Weganin w podróży? Masakra! Dlatego mamy dla Was "dania do zabrania".

Jeszcze niedawno w restauracji w Warszawie kelner po którejś z kolei naradzie z kucharzem wrócił i zaproponował nam wegańskie danie na zamówienie czyli …. pstrąga usmażonego na oleju, zamiast na maśle. więcej
Okra - warzywo mądrości i jej 7 tajemnic.

Okra - warzywo mądrości i jej 7 tajemnic.

Hindusi uważają, że jedzenie okry (bhindi) stymuluje mózg, zachęcają więc dzieci do jej jedzenia żeby łatwiej i lepiej się uczyły. I niejedna babcia powtarza w Indiach wnukowi "jedz bhindi, a będziesz mądry jak Twój ojciec!" więcej